Gasztrona - kulináris kalandozások

Gasztrona - kulináris kalandozások

Gasztrona a Leo Bistróban

2024. január 18. - gasztrona

Friss receptekért, sok-sok éttermi beszámolóért keressétek fel @gasztrona Instagram oldalamat.

A héten a meghívásuknak eleget téve, alkalmam nyílt kipróbálni a Leo Bistrót, ami a Clark Hotel földszintjén található, a Lánchíd budai hídfőjénél, az Alagútnál.img_20240118_121817.jpg

Évekkel ezelőtt már jártam itt, amikor egy másik üzemeltetővel, másik koncepcióval, más néven működött itt egy étterem, és nem voltam maradéktalanul elégedett az akkori látogatáskor tapasztaltakkal. Ezért kíváncsian vártam, hogy egy teljesen más étlappal, új séffel és csapattal milyen élményben lesz részem. Illetve részünk, mert egy jó barátnőm is elkísért, akivel a korábbi alkalommal is együtt vacsoráztam itt.

A szálloda kifejezetten elegáns, maszkulin hangulatú, sötét felületek jellemzik, az étterem art deco stílusú. Természetesen minden nagyon minőségi, kifinomult és ízléses. Ha szerencsénk van, az asztalunktól tökéletes kilátás nyílik a (kivilágított) Lánchídra. Pro tipp: vacsora után érdemes felmenni a Leo rooftop Budapest bárba egy italra (vagy persze akár ott is lehet vacsorázni), ahonnan még extrább a kilátás.

Minden csillog-villog. A mosdó a szálloda részről közelíthető meg, az is gyönyörű, tiszta, nagyon jó illat van.

img_20240116_180707.jpgA honlapjuk és a közösségi oldalaik szintén nagyon igényesek, szuper, hogy elérhető online az aktuális étlap és itallap is.

Én az italok közül mindig az érdekesebb tételeket szeretem kipróbálni, és itt bőven van ilyen a kínálatban. A limonádék közül egy igazi különlegességet választottam, kombuchával, passion fruittal és mate teával. Frissítő, savanykás, finom és még egészséges is. A koktélok között a mai trendeknek megfelelően van külön gin&tonic rész is, kreatív, változatos, izgalmas ízkombinációkkal.

A normál koktéllapon kívül van egy speciális, kristály kollekció is. Ennél már az "itallap" megjelenése is különleges. Az a koncepciója, hogy egy fa lapon különböző kristályokat helyeztek el, amikhez egy-egy koktél tartozik, és ha bátor és nyitott vagy, a kristályokat megérintve, intuitíven választhatsz közülük. Persze ha inkább megnéznéd az összetevőket, csak meg kell fordítanod a táblát, és megtalálod a koktélok leírását. Illetve a felszolgálók nagyon szívesen segítenek a döntésben, ha valakinek szüksége lenne rá.

img_20240116_175344.jpg

De mivel én koktél fronton kissé macerás vagyok (a keserű dolgokat extrém módon nem bírom elviselni a hiperízérzékelésem miatt, a gyógynövényes vagy keleties ízeket nem igazán szeretem, stb.), illetve jelezték, hogy a rendkívül bő itallapon kívül is gyakorlatilag bármit el tudnak készíteni, így én ezt a felajánlást kihasználva a kedvencemet, egy Pornstar martinit kértem. Nagyon finom volt, a szokásos fél passion fruit helyett ezúttal pink sárkánygyümölcs díszítéssel, ami élénk színével remekül állt neki.

leo_bistro_koktelok.JPG

A kiszolgálás nagyon kedves és figyelmes volt. Pont jó arányban közvetlen, és tisztelettudó. Meglepetésemre észrevették, hogy a papír szívószál kissé megroggyant a limonádéban, mert addig-addig kevergettem, és kérés nélkül hoztak újat. Ez az odafigyelés nagyon szimpatikus volt.

A vacsora során volt alkalmunk Varga Roland séffel (Instagramon @v.r.g.eat) beszélgetni, amit külön köszönök. Aki ismer, tudja, hogy a végtelenségig tudok gasztronómiai témáról beszélni, úgyhogy számomra az ilyen lehetőség sokat jelent. És hogy mivel kezdtük a vacsorát? Az üdvözlőfalat egy finom, puha, foszlós joghurtos mini zsemle volt, keleties hummusszal, fűszeres kacsazsírral.

img_20240116_185314.jpg

Én gulyáslevest kértem első fogásként, ami nekem ugyan egy kicsit sós volt, de nagyon tartalmas, vajpuha hússal, sok zöldséggel, friss, ropogós héjú kenyérrel, jópofa rézlábasban tálalva. Itt már éreztem, hogy bátor vállalás volt főételt és desszertet is kérni, mert az adagok finoman szólva nem kicsik. Itt a magyaros bisztrókonyha az irány, a small plate koncepciót meghagyják a rooftop bárnak.

img_20240116_192450.jpg

A barátnőm előétele kacsamájpástétom volt, házi vajas brióssal és sárgabarackchutney-val.

leo_kacsamaj_eloetel.JPG

A Leóban nem követik azt a manapság divatos elvet, hogy az ételek szerves része a köret, itt szabadon választható, hogy mit mivel párosítunk össze. Én ezúttal cordon bleu-t kértem, amihez megkóstoltam a sült fokhagymás krumplipürét. Nagyon jó volt a ropogós bundában sült szaftos hús, ízes sonkával és sajttal töltve, jus-vel és sült hagymával, és a selymes, fokhagymás krumplipüré.

img_20240116_200052.jpg

A barátnőm rozé kacsamellet és rétesbe sütött tépett kacsacombot evett, ízletes fűszeres mártással, szilvával. Mellé egy könnyedebb köretet, narancs bébi répát választott. Ez is nagyon finom volt, a hús igazán puhára készült.

leo_kacsamell_foetel.JPG

Desszertet már csak én vállaltam be, de én hivatali kötelességem tudatában ezt sem hagyhattam ki. Főleg úgy nem, hogy az éttermi tesztjeim állandó szereplője, a somlói is megtalálható itt az étlapon.

img_20240116_211315.jpg

Gyönyörű a tálalás és a tányér is nagyon szép. A desszert nem a klasszikus somlói receptet követi, némiképp újra van gondolva, roppanós ostyával (ezt magában is enném, olyan jó), mogyorópralinéval és vaníliafagyival van kiegészítve.

Nagyon jól éreztük magunkat, csodás környezetben finomakat ettünk, ittunk, és ezúttal az étterem olyan élményt nyújtott, ami miatt a brunch kínálatra és a rooftop bárra is kíváncsi lettem.

Leo Bistro Étterem & Rooftop Sky Bar

Cím: Budapest, 1013 Clark Ádám tér 1.

Weboldal: https://www.leobudapest.hu/hu

Instagram: @leobistrobudapest

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrona.blog.hu/api/trackback/id/tr1218305647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása