Gasztrona - kulináris kalandozások

Gasztrona - kulináris kalandozások

Rólam

2019. január 09. - gasztrona

Lelkes amatőr gasztro-hedonista, útkeresésben, szárnypróbálgatásokban.

Őszinte és részletes véleményt írok az általam meglátogatott éttermekről, az ételtől a pincéreken keresztül az online jelenlétig minden aspektusból. Ezen túl bemutatom, én miket főzök, de sokkal inkább inspiráció, ötletadás céljából, minthogy pontos recepteket adjak. Úgy gondolom, a főzés egy kreatív folyamat, amiben nincsenek szabályok, és gátak, főleg nincs olyan, hogy valaminek ilyennek vagy olyannak kell lennie. Olyannak kell lennie, amit szeretsz, és aminek a fogyasztása örömmel tölt el.

Amit nem szeretek, ezért nem is nagyon lehet majd az oldalamon ezekkel találkozni:

  • banán
  • koriander
  • zeller
  • édeskömény
  • szálkás halak

Amit nagyon szeretek, és sokat használok:

  • csoki
  • juharszirup
  • tészta
  • csípős banánszósz (nincsen banán íze!!)
  • pirosarany
  • hús+gyümölcs párosítást
  • édes+sós ízkombinációkat

Ami egy étteremben fontos számomra a finom ételeken kívül, és az étteremkritikákat is ezek alapján írom:

  • legyen weboldala, akkor is, ha van Facebook oldala, még vannak olyan furcsa emberek, akik nincsenek fent FB-on (például én)
  • legyen elérhető online az étlapja (hogy az olyan hardcore étterembe járók, mint én, előre tervezhessenek, illetve az sem árt, ha valaki tudja mire számítson árak tekintetében, esetleg még az ételallergiával küzdők is tudják előre, éhen maradnak-e)
  • a pincérek legyenek elérhetőek, segítőkészek, de ne legyenek túlságosan nyájasak, jópofizósak, persze flegmák se, és ne hangoskodjanak, vihogjanak összeverődve valahol (nem egyszer volt ilyenre példa)
  • a beltér legyen otthonos, a székek kényelmesek (ne menjen a design a kényelem rovására), a mosdó legyen tiszta, wc papírral, folyékony szappannal
  • ne legyen az étteremben túlságosan sötét, félhomály (ami a blogra készített képeknek sem tesz jót)
  • ne vigyék el az összes étlapot a rendelés után
  • az étlap ne legyen túl nagy, kényelmetlen
  • az evőeszközök, poharak, tányérok legyenek tiszták, ne legyen csorba a tányér, és méretben se legyen aránytalan (és tudom, egyéni szociális probléma, de a fekete pala tányéroktól kiráz a hideg, szóval személy szerint kifejezetten örülök, hogy most már nem akkora divat ezeken tálalni, mint egy-két éve)
  • az ételek legyenek megfelelő hőmérsékletűek, megfelelő állagúak (ha a zöldség szinte nyers, a tészta még ropog, a hús nyers, és nem olyannak kérted, akkor arra nem jó válasz, hogy annak ilyennek kell lennie, vagy hogy az al dente, mert semminek nem "olyannak kell lennie", ha az nem jó)
  • legyen csokis desszert (ki nem szereti a csokit?)
  • a számlát lehessen megbontani (rendszerint olyanokkal megyek étterembe, akikkel nem vagyunk egy kasszán, így külön fizetnénk, és ugyan egyre ritkábban, de előfordul, hogy ez nem megoldható), és lehessen bankkártyával fizetni (a mai világban úgy gondolom, hogy ez alap), és ideális esetben még SZÉP kártyával is
  • ne legyen elvárás a borravaló, főleg ne olyan helyeken, ahol 10-12% szervízdíj is hozzá van csapva a számlához (korábban alkalmanként pultoztam, mi például nem tehettük el a borravalót)
  • ritka az, hogy egy hellyel kapcsolatban azt érzem, hogy ide még szívesen visszajönnék, mert alapvetően mindig annyi hely van még, amit ki kell próbálni. Ha azt érzem, hogy valahova többször visszamennék, az kifejezetten jó hely volt. Eddig két ilyen hely volt, a Nagymező utcában lévő Bordó Bisztró, és a Gozsdu bejáratánál lévő Frappáns. Mindkettőt bezárták. RIP.

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrona.blog.hu/api/trackback/id/tr214551642
süti beállítások módosítása