Gasztrona - kulináris kalandozások

Gasztrona - kulináris kalandozások

Izgalmas krémleves egyszerű alapanyagokból

2020. május 11. - gasztrona

alma-krumpli-kremleves-1.jpgEz a krémleves egy barátnőm kislányának ötletének továbbgondolása. Ezért hívhatjuk akár "Dorka levesének" is. Nagyon egyszerű alapanyagokból (egy-két kiegészítővel) egy igazán ízletes, harmonikus, egyszerűen és gyorsan elkészíthető levest kapunk.

Hozzávalók (1 főre):

1 közepes krumpli meghámozva, felkockázva

1 alma (legjobb a jonatán, az kellően édeskés és savanykás) hámozva, felkockázva

1 zöldségleves kocka (én Alnatura bio leveskockát használok) 

kb. fél liter víz

1 teáskanál tejföl

fél deci fehérbor (kihagyható, de jó ízt ad neki)

1 teáskanálnyi vaj, ugyanennyi olaj a krumpli alá

1 teáskanálnyi vaj az alma alá

pár szál kakukkfű (vagy egy fél mokkáskanálnyi szárított)

igény szerint só

kb. öt centi füstölt kolbász

A krumpli főzéséhez egy mélyebb lábasban (ebben fogunk turmixolni, azért legyen mélyebb, hogy ne fröcsköljön mindenfelé) felolvasztjuk a vajat az olajjal. Rádobjuk a felkockázott krumplit, és azt addig pirítjuk, míg valamennyi pörzsanyag keletkezik rajta. Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje, belemorzsoljuk a leveskockát, és kis lángon főzzük. Attól függően, hogy a kakukkfű leveleit szeretnénk-e majd a levesben érezni, vagy sem, vagy egyben beledobjuk a krumpli főzése közben, majd turmixolás előtt kiszedjük, vagy ha már majdnem elkészültünk a levessel, akkor szórjuk bele a kakukkfű kis levélkéit.

Míg a krumpli fő, a felkockázott almát egy kis vajon karamellizáljuk. Ha megfőtt a krumpli, beleöntjük a bort, és még egy forrást megvárunk. Ha benne van a kakukkfű, akkor kivesszük belőle. Beleöntjük az almát (egy evőkanálnyit levesbetétnek meghagyunk), és leturmixoljuk az egészet. Visszatesszük a tűzre, ha még korábban nem tettük bele a kakukkfüvet, most bele lehet szórni az apró levélkéket. Egy teáskanál tejfölt egy kicsi vízzel fellazítunk, és állandó keverés mellett a leveshez adjuk. Most állíthatjuk be a sűrűségét, hígítsuk egy kis vízzel még, ha kell, illetve sózzuk, ha a leveskocka nem lett volna elég. Az alma serpenyőjében pirítsuk meg a felaprított kolbászt (nekem már vágás közben szétesett, így a kívánt kolbászmorzsa nálam könnyen elkészült). 

A kész krémlevest az almakockákkal és a pirított kolbászmorzsával tálaljuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrona.blog.hu/api/trackback/id/tr7815682020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása