Én alapvetően a csokis-diós-karamellás édességeket szeretem, de így tavasszal egyszer-egyszer egy frissítő, gyümölcsös sütemény is jól tud esni.
Magába a süteménybe nagyon kevés cukrot tettem, az édességét az áfonyás réteg adja leginkább.
Először pont ezt az áfonyás réteget érdemes előkészíteni, mert nem árt, ha egy éjszakát a hűtőben tölt, mielőtt a süteményre tesszük.
1 üveg áfonya befőtt (én a Lidl-ben vásároltam, a címke szerint "Feketáfonya cukrozott felöntőlében", 540 gramm töltőtömegű)
fél lime leve
1-2 zselatinlap, attól függően, hogy mennyi időnk van várni/milyen szilárdra szeretnénk a gyümölcsös réteget
Vérmérsékletünktől és időnktől függően kb. 30 percet forraljuk az áfonyabefőttet, hogy valamennyire magától is sűrűsödjön a leve. Amikor eluntuk a forralást, egy, vagy két zselatinlapot öt percre hideg vízbe áztatunk, majd a meleg áfonyamártásban feloldjuk. Elzárjuk a lángot, kihűtjük, hűtőbe tesszük.
A sajttorta elkészítése (20 centi átmérőjű tortaformában):
Az alap
15 dkg összetört (zab)keksz (én Detki Zabálom süteményalapot használtam)
5 dkg vaj
A tortaformánkat a biztonság kedvéért alufóliába burkoljuk, mert a krémes réteg meglehetősen folyékony lesz, amikor rákerül a kekszalapra.
A vajat megolvasztjuk, és összekeverjük a darált keksszel. A bebugyolált tortaforma aljára sütőpapírt teszünk, és erre egyenletesen eloszlatjuk a kekszes alapot, lenyomkodjuk. Hűtőbe tesszük, míg elkészítjük a krémes réteget.
A krémes réteghez
250 g mascarpone
200 g 20%-os zsírtartalmú tejföl
30-40 g barna cukor
3 db L-es tojás
1 evőkanál keményítő (nálam kukorica)
fél vanília rúd kikapart magja
A tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd beletesszük a tejfölt, mascarpone-t, keményítőt, vaníliát, és homogénre keverjük a masszát.
A hűtőből kivesszük a tortaalapot, ráöntjük a mascarpone-s krémet, és 160 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben kb. 45 perc alatt remegősre sütjük.
Miután a sajttorta kihűlt, az áfonyás réteg pedig megfelelően besűrűsödött, a még a tortaformában lévő süteményre kanalazzuk a gyümölcsöt, és egyenletesen eloszlatjuk.
Természetesen az alap süteményre bármit tehetünk, ami szimpatikus. Akár Nutellával, karamellkrémmel is elkészíthetjük, vagy más gyümölcslekvárt, de friss epret is tehetünk rá.