Gasztrona - kulináris kalandozások

Gasztrona - kulináris kalandozások

Áfonyás sajttorta - gyümölcsös, krémes finomság

2020. május 06. - gasztrona

sajtorta-szelet-fal-vagott.jpg

Én alapvetően a csokis-diós-karamellás édességeket szeretem, de így tavasszal egyszer-egyszer egy frissítő, gyümölcsös sütemény is jól tud esni.

Magába a süteménybe nagyon kevés cukrot tettem, az édességét az áfonyás réteg adja leginkább.

Először pont ezt az áfonyás réteget érdemes előkészíteni, mert nem árt, ha egy éjszakát a hűtőben tölt, mielőtt a süteményre tesszük.

afonya-befott-sajttorta.jpg1 üveg áfonya befőtt (én a Lidl-ben vásároltam, a címke szerint "Feketáfonya cukrozott felöntőlében", 540 gramm töltőtömegű)

fél lime leve

1-2 zselatinlap, attól függően, hogy mennyi időnk van várni/milyen szilárdra szeretnénk a gyümölcsös réteget

Vérmérsékletünktől és időnktől függően kb. 30 percet forraljuk az áfonyabefőttet, hogy valamennyire magától is sűrűsödjön a leve. Amikor eluntuk a forralást, egy, vagy két zselatinlapot öt percre hideg vízbe áztatunk, majd a meleg áfonyamártásban feloldjuk. Elzárjuk a lángot, kihűtjük, hűtőbe tesszük.

A sajttorta elkészítése (20 centi átmérőjű tortaformában):

Az alap

15 dkg összetört (zab)keksz (én Detki Zabálom süteményalapot használtam)

5 dkg vaj

A tortaformánkat a biztonság kedvéért alufóliába burkoljuk, mert a krémes réteg meglehetősen folyékony lesz, amikor rákerül a kekszalapra.

A vajat megolvasztjuk, és összekeverjük a darált keksszel. A bebugyolált tortaforma aljára sütőpapírt teszünk, és erre egyenletesen eloszlatjuk a kekszes alapot, lenyomkodjuk. Hűtőbe tesszük, míg elkészítjük a krémes réteget.

sajttorta-szelet-level.jpgA krémes réteghez

250 g mascarpone

200 g 20%-os zsírtartalmú tejföl

30-40 g barna cukor

3 db L-es tojás

1 evőkanál keményítő (nálam kukorica) 

fél vanília rúd kikapart magja

A tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd beletesszük a tejfölt, mascarpone-t, keményítőt, vaníliát, és homogénre keverjük a masszát.

A hűtőből kivesszük a tortaalapot, ráöntjük a mascarpone-s krémet, és 160 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben kb. 45 perc alatt remegősre sütjük.

Miután a sajttorta kihűlt, az áfonyás réteg pedig megfelelően besűrűsödött, a még a tortaformában lévő süteményre kanalazzuk a gyümölcsöt, és egyenletesen eloszlatjuk.

Természetesen az alap süteményre bármit tehetünk, ami szimpatikus. Akár Nutellával, karamellkrémmel is elkészíthetjük, vagy más gyümölcslekvárt, de friss epret is tehetünk rá.

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrona.blog.hu/api/trackback/id/tr3815665662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása