Két szuper egyszerű, családi receptet mutatok a húsvéti sonka maradékának elhasználásához, amikkel nem igazán találkoztam még másnál.
Paradicsomos sült sonka (1 adag)
Két kb. fél centi vastag szelet főtt füstölt sonka
3 dl paradicsom lé
A paradicsomlé ízétől függően 1 teáskanál (barna)cukor
1 teáskanál olaj
Só, bors szükség és igény szerint
Egy serpenyőben felmelegítjük az olajat, majd a sonka két oldalát megpirítjuk benne. Ezután ráöntjük a paradicsomlevet. A paradicsomlé ízétől, és az igényünk szerint beletesszük a cukrot. (Amíg anyu élt, mindig volt otthon házi paradicsomlevünk, a kertünkben termett édes érett paradicsomból, de abba is tettünk cukrot az íze és a tartósítás miatt. A bolti 100%-os paradicsomlében ez nincs, így kis plusz cukor nélkül nem lenne olyan zamatos a végeredmény.) A paradicsomlé sűrűségétől, és a mennyiségtől függően kb. 20 percig alacsony lángon főzzük, míg mártás sűrűségű nem lesz. A végén sózzuk, attól függően, hogy mennyire lett sós a szaft a sonkától. Ízlés szerint borsozhatjuk is. Friss kenyérrel tálaljuk, amivel ki lehet tunkolni a paradicsomos szaftot.
A második, szintén pofonegyszerű maradék sonka felhasználási recept tippet a tojásos nokedli feltuningolására szoktuk használni. Sőt, mondhatni nálunk enélkül elképzelhetetlen a tojásos nokedli. (És a porcukros fejes saláta nélkül is.)
Tejfölös pirított sonka tojásos nokedlihez (1 adag)
Egy kisebb szelet füstölt szalonna (kb. fél centi vastag, öt centi hosszú) vagy egy teáskanál olaj
Két kb. fél centi vastag szelet főtt füstölt sonka apró kockákra vágva
1 kis doboz tejföl fele (vagy több, ha szószosabban szeretnénk)
Egy serpenyőben a füstölt szalonna zsírját kisütjük, vagy az olajat felmelegítjük. Az apróra kockázott sonkát megpirítjuk, majd rákanalazzuk a tejfölt, és elkeverjük. 1-2 percig kevergetve főzzük, szükség esetén sózzuk. (Én most füstölt sót használtam hozzá, mert a sonkám nem volt sem elég sós, sem elég füstös.) A tojásos nokedli tetejére kanalazzuk, ami mellé ecetes fejes salátát kínálunk, amire ízlés szerint porcukrot szórunk.
Tipp: nagyon jót tesz a nokedlinek, ha a tésztába zöldfűszereket teszünk (én most medvehagymát, snidlinget, és petrezselymet használtam), és a nokedlit kifőzés után kacsazsíron forgatjuk át,