Hosszú idő óta ez az első posztom. A koronakarantén alatt viszont a munkába járás idejét sütésre-főzésre tudom fordítani, illetve itt az ideje a kamra-készlet elhasználásának is. A kifli.hu oldalról még régebben rendeltem több mindent a Marks&Spencertől, többek között egy csomag makadám diót, hogy majd "jó lesz valamire". És egy üveg juharszirupos pekándiós mogyorókrémet is. A babkát pedig régóta látom itt-ott, gondoltam ideje, hogy én is kipróbáljam. Így állt össze ez a recept, egy nagyon szuper alap hamburgerzsemle recept tovább alakításából, és az előzőekben leírt alapanyagokból. Természetesen nem muszáj ilyen luxi dolgokkal rendelkezni, lehet a makadámdiót helyettesíteni sima dióval, mandulával, mogyoróval, stb., a Marks&Spencer Mogyoróvaj pekándió darabkákkal és juharsziruppal (azért ezt belinkelem a kifli.hu oldaláról) helyett pedig megteszi a sima mogyoróvaj is (abból azért szintén a mogyoródarabosat használjuk).
Hozzávalók
A tésztához
- 35-40 dkg liszt (az alapanyagoktól függ, mennyit vesz fel, először tegyünk bele kevesebbet, ha nagyon ragacsos, lehet még beletenni)
- 7 dkg vaj
- 1 tojás
- 1 dl tej
- 4 csapott evőkanál sűrű natúr joghurt
- 3 evőkanál barna cukor
- fél zacskó szárított élesztő
- 1 teáskanál sütőpor
- egy csipet só
A töltelékhez
- 15 dkg darált mag (dió, mogyoró, pekándió, akár pisztácia, nálam most makadámdió)
- 3-4 evőkanál barna cukor
- 1-2 teáskanál fahéj (ízlés szerint)
A tetejére való öntethez
- 3-4 evőkanál ropogós mogyoróvaj
- 1 dl juharszirup
A tejbe beletesszük a vajat, mikróban összemelegítjük annyira, hogy a vaj elolvadjon.
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd beletesszük a többi alapanyagot, és összegyúrjuk. Letakarva meleg helyen 1-1,5 óráig kelesztjük. A megkelt tésztát átgyúrjuk, ha szükséges, még lehet hozzá tenni egy kis lisztet. Téglalap alakúra nyújtjuk, kb. három milliméter vastagságúra. A darált diót, fahéjat, cukrot összekeverjük, és egyenletesen rászórjuk a kinyújtott tésztára. A hosszabbik széle felől szorosan feltekerjük. A hengert egy ollóval hosszában középen kettévágjuk úgy, hogy a vége egy öt centis részen egyben maradjon. A két felet összefonjuk, vigyázva, hogy ne szóródjon ki belőle a töltelék. Vagy ebben az állapotban beletesszük egy püspökkenyér formába, és akkor a klasszikus babka formát kapjuk. Vagy a tekercset felcsavarjuk, és így egy koszorút kapunk. Ezt egy kisebb tortaformába tesszük. 180 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben 35-40 percig sütjük.
A tetejére a mogyoróvajat a juharsziruppal mikróban kb. 30 másodpercig melegítjük, elkeverjük, és a sütire csurgatjuk.