Gasztrona - kulináris kalandozások

Gasztrona - kulináris kalandozások

Fahéjas-makadámdiós babka

2020. március 25. - gasztrona

babka-kesz.jpg

Hosszú idő óta ez az első posztom. A koronakarantén alatt viszont a munkába járás idejét sütésre-főzésre tudom fordítani, illetve itt az ideje a kamra-készlet elhasználásának is. A kifli.hu oldalról még régebben rendeltem több mindent a Marks&Spencertől, többek között egy csomag makadám diót, hogy majd "jó lesz valamire". És egy üveg juharszirupos pekándiós mogyorókrémet is. A babkát pedig régóta látom itt-ott, gondoltam ideje, hogy én is kipróbáljam. Így állt össze ez a recept, egy nagyon szuper alap hamburgerzsemle recept tovább alakításából, és az előzőekben leírt alapanyagokból. Természetesen nem muszáj ilyen luxi dolgokkal rendelkezni, lehet a makadámdiót helyettesíteni sima dióval, mandulával, mogyoróval, stb., a Marks&Spencer Mogyoróvaj pekándió darabkákkal és juharsziruppal (azért ezt belinkelem a kifli.hu oldaláról) helyett pedig megteszi a sima mogyoróvaj is (abból azért szintén a mogyoródarabosat használjuk). 

Hozzávalók

A tésztához

  • 35-40 dkg liszt (az alapanyagoktól függ, mennyit vesz fel, először tegyünk bele kevesebbet, ha nagyon ragacsos, lehet még beletenni)
  • 7 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 1 dl tej
  • 4 csapott evőkanál sűrű natúr joghurt
  • 3 evőkanál barna cukor
  • fél zacskó szárított élesztő
  • 1 teáskanál sütőpor
  • egy csipet só

A töltelékhez

  • 15 dkg darált mag (dió, mogyoró, pekándió, akár pisztácia, nálam most makadámdió)
  • 3-4 evőkanál barna cukor
  • 1-2 teáskanál fahéj (ízlés szerint)

A tetejére való öntethez

  • 3-4 evőkanál ropogós mogyoróvaj
  • 1 dl juharszirup

babka-sutes-elott_1.jpg

A tejbe beletesszük a vajat, mikróban összemelegítjük annyira, hogy a vaj elolvadjon.

A lisztet egy tálba szitáljuk, majd beletesszük a többi alapanyagot, és összegyúrjuk. Letakarva meleg helyen 1-1,5 óráig kelesztjük. A megkelt tésztát átgyúrjuk, ha szükséges, még lehet hozzá tenni egy kis lisztet. Téglalap alakúra nyújtjuk, kb. három milliméter vastagságúra. A darált diót, fahéjat, cukrot összekeverjük, és egyenletesen rászórjuk a kinyújtott tésztára. A hosszabbik széle felől szorosan feltekerjük. A hengert egy ollóval hosszában középen kettévágjuk úgy, hogy a vége egy öt centis részen egyben maradjon. A két felet összefonjuk, vigyázva, hogy ne szóródjon ki belőle a töltelék. Vagy ebben az állapotban beletesszük egy püspökkenyér formába, és akkor a klasszikus babka formát kapjuk. Vagy a tekercset felcsavarjuk, és így egy koszorút kapunk. Ezt egy kisebb tortaformába tesszük. 180 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben 35-40 percig sütjük.

A tetejére a mogyoróvajat a juharsziruppal mikróban kb. 30 másodpercig melegítjük, elkeverjük, és a sütire csurgatjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrona.blog.hu/api/trackback/id/tr3415557700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása