Gasztrona - kulináris kalandozások

Gasztrona - kulináris kalandozások

Kellemes budai randevú Félixszel

2019. július 16. - gasztrona

FÉLIX - először a neve fogott meg. Valami furcsa, megmagyarázhatatlan vonzódást érzek azok iránt a nevek iránt, amikben benne van az "x". De a Félix névnek nem csak a hangzása, de a jelentése is jó, "boldog, szerencsés".

felix-etterem.jpgA Várkert Bazár tövében, az Ybl Budai Kreatív Házban lévő étterem tulajdonosai a névadáskor arra is gondolhattak, hogy remélhetőleg a hely a nevében hordozza majd a sorsát. Az elhelyezkedés szempontjából ehhez minden adott, akár ha az épületeket nézzük, akár ha a természeti környezetet, a panorámát. Persze az elhelyezkedés önmagában mit sem érne, ha a szolgáltatás nem elégítené ki a célközönség igényeit. Mondjuk itt nehéz belőni a szándék szerinti célközönséget. Elsődlegesen persze az, aki képes és hajlandó megfizetni a környezet és a minőség által kialakított árakat. Hogy ebből a közönségből milyen arányban vannak azok, akik nem csak az instán menőzés, vagy a státuszszimbólum miatt mennek egy ilyen helyre, hanem akár kulináris élményekre is vágynak, azt nem tudom. Mindenesetre Félix a kínálatával, a körülményekkel, a személyzettel mind-mind azt szolgálja, hogy a vendégei jól érezzék magukat. 

Online jelenlétük szempontjából van némi hiányérzetem, ugyanis a weboldal még csak minimálban (egy telefonszám, e-mail cím, Facebook oldal elérhetőség nyitó kép formájában) üzemel, "Comig soon" felirattal. A Facebook oldalon pedig van fent étlap, de az nem teljesen egyezik meg az étteremben nyomtatott formában megtalálhatóval. Így történhetett meg, hogy az előre kigondolt menüsoromat újra kellett gondolnom. Persze kevesen készülnek ilyen hardcore módon egy éttermezésre, mint én. Nagyon hiányzik nekem egy online elérhető itallap is, főleg a koktélok miatt, amik nem a hagyományos, legtöbb helyen kapható, széles körben ismert italok. Így jó lenne, ha meg lehetne nézni az összetevőket, megtudni valamit a kínálatról előzetesen. Az ilyen helyeken, ahol nem a szokványos koktél kínálat van, akár a közösségi oldalakon, akár a weblapjukon bemutathatnák az egyes italokat részletesen, képpel (ilyesmit egyébként láttam már az Instán). Ha mást nem is, engem érdekelnek a részletek.

Az épület, környezet gyönyörű, a megközelítésre sem lehet panasz, akár tömegközlekedéssel sem (bár gondolom rengetegen autóval érkeznek, ők a Várkert Bazár mélygarázsában tudnak parkolni).

felix-cezar-salata.jpgAz épülettől kicsit távolabb van egy teraszos rész, ahol külön bárpulttal, és szűkített étlappal várják a vendégeket. Az épületnek van egy loggia része is, ahol a mozgatható üvegfal miatt akár rossz idő esetén is kellemesen helyet lehet foglalni. És hát ezeken kívül a gyönyörű, exkluzív belső térben is elfogyaszthatjuk italunkat vagy vacsoránkat.

Hétköznap reggelizni már fél nyolctól lehet, hétvégén betérhetünk fél tíztől egy brunch-ra, és ebédünket, vagy vacsoránkat is elkölthetjük itt. A kínálat elég széles, de arra számítanunk kell, hogy nem fogjuk olcsón megúszni a vacsorát. De talán aki ilyen helyre megy, az tisztában van az árszinttel.

Mi az alábbiakat kóstoltuk:

Cézár saláta csirkével: finom, jó ízű az öntet, tökéletesen készült a csirkemell, nekem egy kicsit kevés a hozzá adott hajszál vékony pirított kenyér szalag. (2 200 Ft + 1 000 Ft a csirke)

felix-kacsamell-endivia.jpgKacsamell narancsos endíviával, gnocchival és földimogyoróval: az ízek rendben, a kacsamell tökéletesre sütve, a hozzá adott köret viszont kevés volt, itt ebből a szempontból az arányokat nem találták el. (3 900 ft)

Magyar tarka hátszín Nádudvarról (20 dkg): a hús lehetett volna melegebb, és puhább is, nehezen volt vágható még a nagyon dizájnos steak késsel is, és az sem segített a helyzeten, hogy az amúgy jól kinéző tányéron eléggé csúszkált vágás közben a hús. (4 900 Ft)

Báránygerinc: még úgy is isteni volt, hogy aki kérte, teljesen átsütve szerette volna fogyasztani, ami nem a legideálisabb állapot egy ilyen hús esetében. (7 900 Ft)

felix-steak.jpgPadlizsán parmentier (burgonyakrémmel sütött padlizsán): nagyon finom, mindenképp ajánlom kipróbálásra! Ha nagyobb lenne az adag, főételnek is elmenne. Remek ízesítés, jó állagok. (990 Ft)

Mentás zöldborsó püré, parázsburgonya, sonka szalma: minden igaz rá, ami az előzőre. Olyan tökéletesen vannak kiegyensúlyozva az ízek, hogy annak ellenére, hogy maximum mojitoban szeretem a mentát, ebből örömmel megettem volna egy egész adagot. Egy kicsivel több sonka szalma még mehetne rá. (990 Ft)

Grillezett bébi zöldségek: ezt azért választottam, mert amit kinéztem a Facebookon lévő étlapról, a langyos sült kukorica saláta, az az étteremben lévő étlapon nem volt fenn. Nekem az amúgy nagyon guszta zöldségek (cukkíni, répák, padlizsán, bébikukorica, mini cékla) túl kemények voltak. Én szeretem, ha egy zöldség nincs szétfőzve, de ez nagyon kevés hőkezelést kapott, még puhulhatott volna. (990 Ft)

Agatha sült burgonya: jó minőségű alapanyagból, a lehető legtökéletesebb sültkrumpli (990 Ft)

Miso-s vajmártás: ZSENIÁLIS! Olyan ízorgia, amit az este folyamán semmi se űberelt. (990 Ft)

Ázsiai jus: ezt sajnos nem kóstoltam (990 Ft)

felix-aranygaluska.jpgAranygaluska két főre, vanília mártással, sós karamell fagylalttal: remek állagú tészta, és hatalmas adag, mi hárman ettük a vacsora végén, és nem bírtuk megenni. Instagramon sok helyen lehet látni, hogy erről a desszertről posztol, aki itt jár, mondhatni egy signature desszertje ez a helynek. Nekem azért vannak pontok, ahol még lehetne javítani az egyébként tényleg finom desszerten: több dió kellene rá, az öntetnek még az utolsó cseppjeit is kiimádkoztuk, és még úgy is kevés volt a tésztához, és az egy gombócnyi fagylalt is kevés, akár ketten, akár hárman eszik.

Ittunk még kétféle bort, a hétezer forint/üveg árkategóriából, és két klasszikus koktélt, ami nem szerepelt az itallapon, de elkészítették nekünk (mojito, és aperol spritz). A kiszolgálás tökéletes volt, pont a megfelelő mennyiségű kedvességgel, közvetlenséggel, és érdeklődéssel.

felix-roze.jpgÖsszességében igazán jó esténk volt. Ha valakinek nem hétköznapi dolog 20-25 ezer forintot elkölteni egy este alatt, azért egy ünnepi alkalommal akkor is érdemes rászánni ezt az összeget egy ilyen helyen egy remek vacsorára.

Elhelyezkedés: 10/10

Enteriőr: 10/10

Online jelenlét: 8/10

Ételek: 8,5/10

Ár/érték: 8/10

Személyzet: 10*/10

Félix Kitchen&Bar

1013, Budapest, Ybl Miklós tér 9. 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrona.blog.hu/api/trackback/id/tr1514939368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása