Könnyű vega ebéd vagy vacsora, ami pikáns ízével még a megrögzött húsevőket is megelégedettséggel töltheti el.
Fél üveg főtt csicseriborsót, egy evőkanál mascarpone-t, egy evőkanál csípős ajvárt, egy evőkanál pirított szezám olajat, ízlés szerint füstölt sót és füstölt chipotle chilit, és egy fél lime levét robotgépben krémesre mixelünk.
Tetejére: 4-5 felszeletelt barna csiperkét egy evőkanál vajban megpirítok, majd egy csipet füstölt pirospaprikával átforgatom. Egy pici vajban egy evőkanál lecsepegtetett csicseriborsót szintén megpirítok. Ezek mennek a hummusz tetejére, plusz egy evőkanál ajvár, némi dió olaj, és egy kis friss petrezselyem.
Ez így vega verzió, de a mascarpone-t helyettesíthetjük kókuszkrémmel, a vajat valamilyen nekünk szimpatikus olajjal, és máris vegán lesz. Én chilis tortilla chipsszel ettem, de megpirított pitával, vagy egyéb lepénykenyérrel is tökéletes.