Gasztrona - kulináris kalandozások

Gasztrona - kulináris kalandozások

Kapros cukkinifőzelék tavaszra hangolva

2019. május 02. - gasztrona

kapros-cukkini-fozelek.jpg

Gyorsan elkészíthető, minimális szénhidrátot tartalmazó, friss ízű főzelék. A tök még nagyon drága, és főzéskor nagyon összeesik, így most jó ötlet cukkinivel helyettesíteni, ha a tökfőzelékhez hasonló ételt akarunk elkészíteni.

Hozzávalók (ez egy főre, valamilyen feltéttel kiegészítve, bőséges adag):

1 cukkini

pár szál friss kapor

fél doboz zsírszegény natúr joghurt

1-1,5 deci víz

1 teáskanál zabpehely liszt/teljes kiőrlésű búzaliszt

1 teáskanál étolaj

só, barna cukor, Házi Arany reform vito ételízesítő, (kapros) ecet

A cukkinit nagy lyukú reszelőn lereszeljük (a végét levágjuk, meghámozni nem kell). Egy lábasban egy teáskanálnyi olajat melegítünk (kókuszzsírral helyettesíthetjük, vagy ha még ezt a kalóriát is meg akarjuk spórolni, egy picike vízzel kiválthatjuk). Erre rádobjuk a lereszelt cukkinit. Átforgatjuk, pároljuk, míg összeesik. Meg is sózhatjuk kicsit, az gyorsítja a folyamatot. Körülbelül öt perc kevergetés után beledobhatjuk a kaprunkat. Ezt tehetjük úgy, hogy apróra vágjuk, vagy a szálakat egy cérnával összekötjük, vagy csak simán beletesszük. Én felvágva tettem bele, ez ízlés/hangulat kérdése. Ezzel is átkeverjük, majd rászórjuk a lisztet, amivel szintén átkeverjük, 1-2 percig pirítjuk. Ráöntjük a vizet, és csomómentesre keverjük. Amikor újra felmelegedett, belekeverjük a natúr joghurtot. Én ezután szoktam ízesíteni: ízfokozó mentes ételízesítővel, ha szükséges, picike cukorral, és egy kávéskanálnyi ecettel. A tökfőzeléket/cukkinifőzeléket rendszerint sült füstölt tofuval (Lidlben nagyon jó kapható) szoktam párosítani, mert remekül illenek egymáshoz, most kivételesen egy kis maradék parasztreggelivel tálaltam.

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrona.blog.hu/api/trackback/id/tr7014800098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása