Gasztrona - kulináris kalandozások

Gasztrona - kulináris kalandozások

Friss, tavaszias rizottó halak vagy szárnyasok mellé

2019. április 14. - gasztrona

Az egyszerű rizottót articsókával, pirított gombával és pikáns fűszerezéssel dobtam fel, így vált belőle igazán különleges ízvilágú köret, melyet én füstölt sonkába csavart sárgaúszójú tonhal steakkel tálaltam, de önmagában is remekül megállja a helyét.

Az articsókával való kapcsolatom elég döcögősen indult még évekkel ezelőtt, egy rendelt pizzával. Akkor finoman szólva sem győződtem meg arról, hogy folytatnunk kellene az ismerkedést. Aztán nemrég egy újabb pizza, majd egy, a Sofitelben kóstolt saláta meggyőzöttarticsokas-rizotto.jpg arról, hogy felül kell bírálnom az akkori elhamarkodott ítéletemet. És a saláta kóstolása után másnap egy Tesco-s bevásárláskor a csemegepultban megláttam, hogy kész articsóka fejeket árulnak kimérve. Ha már így jóban lettünk, rögtön le is csaptam rá, és már csak az volt hátra, hogy kitaláljam, hogyan is használjam fel az új szerzeményem.

Mivel a hal adott volt, ahhoz gondolkodtam valamilyen köretben. És tekintve, hogy a sárgaúszójú tonhal nem tartozik a legolcsóbb alapanyagok közé, így hozzá méltóan különleges köretet szerettem volna készíteni mellé. Így jött a rizottó és az articsóka házassága, amit, mint rá kellett jönnöm, nem én találtam ki, például Jamie Oliver is készített már hasonlót. Sőt, az ő receptje adta az ötletet, hogy mentát adjak a rizottóhoz.

Hozzávalók (kb. két főre elég):

  • 15 dkg kerekszemű/rizottó rizs (ne mosd meg főzés előtt!)
  • 0,5 liter húsleves (én Alnatura csirkés leveskockát használtam, fél liter forróvízben feloldva) + még forró víz, ha szükséges
  • Kb. 1 deci száraz habzóbor (száraz fehérborral is jó, sőt, az a hagyományos, nekem csak habzóbor bor volt itthon kis kiszerelésben)
  • 2 zelleszár apróra vágva
  • 1 nagy gerezd fokhagyma felszeletelve
  • 1-1 evőkanál olaj a rizottóhoz és a gombához
  • 1 evőkanál vaj
  • Kis darabka parmezán vagy grana padano sajt lereszelve (el is hagyhatjuk, enélkül is nagyon finom íze lesz)
  • Késhegynyi szárított menta és őrölt gyömbér, só
  • 15 deka barna csiperke apró kockára vágva
  • 15 deka főtt articsókaszív, négybe vágva, majd vékonyan felszeletelve (én a Tescoban vettem kimérve, de lehet kapni articsókakonzervet pl. az Auchanban)
  • A rizottó tetejére reszelt citromhéj

Egy lábasban egy evőkanál olajon (vagy vaj és olívaolaj keverékén) megpirítjuk a zellert és a fokhagymát, majd rádobjuk a rizst. Kevergetjük, míg opálos színe nem lesz, majd ráöntjük a habzóbort. Sűrű kevergetés mellett apránként elkezdjük hozzáönteni a húslevest, mindig megvárva, hogy beszívja a rizs az aktuálisan ráöntött folyadékot. Ezt addig folytatjuk, míg a rizs meg nem puhul (ne főzzük túl, de ne ropogjon a fogunk alatt). (Nekem körülbelül 25 percig tartott, mire elérte a megfelelő állagot.) Ha menet közben elfogyna a húslevesünk, forróvízzel pótolhatjuk. Szórjuk bele a rizottónkba a gyömbért és a mentát, illetve ízlésünk szerint sózzuk meg (a húsleves is sós, így a végén állítsuk be az ízeket). Vegyük le a tűzről, keverjük bele a vajat, és a reszelt sajtot, majd fedjük le, tegyük félre. Pirítsuk meg egy kis olajon a barna csiperkét, majd dobjuk rá a felszeletelt articsókát, és ezzel is forgassuk össze. Sózzuk meg, és hogy még ízesebb legyen, szórhatunk rá egy kis fokhagyma port, vagy akár fehér borsot is. Keverjük bele a rizottóba az articsókás-gombás keveréket. A tetejére reszelhetünk citromhéjat, ami friss, pikáns ízt ad az ételnek. Tálaljuk sült csirkemell, vagy valamilyen finom, nem túl domináns ízű hal mellé, vagy fogyasszuk akár magában. Én a hal tetejére még olívaolaj, pisztáciaolaj, snidling és petrezselyem keverékét csorgattam, ami szintén nagyon jó ízt adott az ételnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrona.blog.hu/api/trackback/id/tr5514764004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása