Gasztrona - kulináris kalandozások

Gasztrona - kulináris kalandozások

Baconös Hasselback burgonya fűszeres tejfölös túróval

2019. március 12. - gasztrona

A hűvös estéken régen a családdal sokszor csináltunk tejfölös túrót héjában főtt krumplival és sült szalonnával. Ez egy nagyon ízletes, laktató, és egyszerűen elkészíthető fogás. Most egy kicsit különlegesebb formáját készítettem el, amihez azért szintén nem kell nagy főzőtudomány, sem különleges alapanyagok, mégis lehet vele villantani.

Miután sok helyen sokféle leírást láttam már, érdemes tisztázni a fogalmakat. Nálunk a tejfölös túró és a körözött két különböző ízű és összetevőjű krém, így számomra nagyon furcsa, ha valaki a körözöttet túróból csinálja. Körözött nálunk: juhtúró vajjal/margarinnal kikeverve, pirospaprikával (az egyetlen összetevő, ami a tejfölös túróban is van), köménnyel, és aprított hagymával. Kenyérre kenve fogyasztjuk, általában paprikával, teával, leginkább reggelire.

bacon-hasselback-tejfolos-turo.jpgA tejfölös túrót pedig így készítem (két főre):

250 gramm félzsíros túró

175 gramm tejföl (lehet kevesebb is, ha nem akarjuk, hogy nagyon lágy legyen a krém)

1 gerezd fokhagyma összenyomva

Fél kávéskanál pirospaprika

Nagy csipet só

Az összetevőket egy tálban összekeverjük, és a hűtőben hagyjuk összeérni az ízeket, amíg megcsináljuk hozzá a "köretet".

bacon-hasselback-burgonya.jpgTökéletesen passzol hozzá a baconös Hasselback burgonya. Ezt készítettem a nálunk a tejfölös túró mellé megszokott héjában főtt burgonya és sült szalonna kombináció helyett. Csak hozzávetőleges mértékeket írok, itt úgyis a metódus az igazán fontos.

Hasselback burgonya (két főre)

3 közepes méretű sárga héjú burgonya

4-5 szelet bacon és pár szelet feketeerdő sonka/angol szalonna

Pár evőkanál olaj (ez lehet egyszerű étolaj, én most pisztáciaolajat használtam, mert az esett a kezem ügyébe)

Őrölt bors (ez lehet sima feketebors, nálam ötbors keverék, mert az van a borsörlőmben)

Fokhagymapor vagy frissen szétnyomott fokhagymagerezd

Nagy csipet só (én füstölt sót használtam, fokozza a bacon ízét)

A sütőt bekapcsoljuk 180-200 fokra, légkeverésre. A krumplikat jól megmossuk, megtöröljük. Sok helyen olvastam, hogy a Hasselback burgonyát különböző trükköket bevetve készítik, például kanálba teszik, vagy két oldalra evőpálcikát tesznek a krumpli mellé, de szerintem ezek feleslegesek. Két dolog kell hozzá, egy jó éles kés, és odafigyelés. A krumplikat 1-2 milliméterenként be kell irdalni úgy, hogy ne vágjuk végig, hagyjunk a "talpán" egy-két millimétert. (Ha nagyon nem megy, a Youtube-on számos videó fellelhető amin bemutatják a vágást, különböző segédeszközöket használva.) A szeletelt bacont és a füstölt sonkát a krumplik szélességének megfelelő darabokra vágjuk, és minden második krumpli-nyílásba teszünk belőlük váltakozva. Az olajat a fűszerekkel kikeverjük, és egy konyhai ecset segítségével átkenjük a sütőpapírral bélelt tepsire helyezett, baconnel betöltött krumplikat. Sütőben körülbelül 50-60 percig sütjük őket, míg meg nem puhulnak.

A baconös krumplikat a tejfölös túróval tálaljuk.

bacon-hasselback-turo.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrona.blog.hu/api/trackback/id/tr4414685188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása