Gasztrona - kulináris kalandozások

Gasztrona - kulináris kalandozások

Miket próbálj ki mostanában? Mutatom!

2019. március 01. - gasztrona

Segítek, ha a hétvégére még nincs programod, de szívesen kipróbálnál valami újat a pesti belvárosban. Croissant, kolbász, perzsa sütemények, kardamomos tekercs -kényeztető finomságokból válogathatunk.

Freyja - the croissant story

freyja-croissant.jpgFrissen nyitott, croissant-okra specializálódott pékség a hetedik kerületben. A hely gazdái eddig csak kiszállításra készítették a termékeiket, most saját hely üzemeltetésébe kezdtek. És milyen jól tették! A kínálatban az alap corissant-okon kívül édes és sós töltelékeseket is lehet kapni. Én a kacsamájasat és a pisztáciásat próbáltam. A májas nekem félúton már kicsit unalmas kezdett lenni. Nagyon jó lenne hozzá mondjuk egy kis birsalma chutney, vagy a tetejére dekorációként elhelyezett szeletke almából több. A pisztáciás tölteléke zseniális, korábban hosszas keresgélés után Milanóban és a Como-i tó partján kóstoltam ilyen finom pisztáciás krémet. A croissant-ok tésztája számomra kicsit túlzóan zsíros (vajas), a külsejük kissé keményebb és roppanósabb a kelleténél, de egy jó kávé ezt kompenzálja.

Az elhelyezkedés furcsa, és részemről kérdéses, hogy a kezdeti lelkesedés (a nyitás napján nem fértem be a helyre) után is elég nagy lesz-e a forgalom. Az is kérdés, hogy ha nem célirányosan ide érkezik, ezen a helyen mennyire fordul meg az a fizetőképes réteg, aki hajlandó 800 forintot fizetni egy croissant-ért. Mindenesetre értékelendő, hogy nem csak a bulinegyedben próbálkoznak ilyen minőségi, haladó szellemű szolgáltatás nyújtásával. 

Az utcára kitekintve Párizs egy kicsit lepusztultabb kerületében érezhetjük magunkat. A beltérben a környezet kellemes, világos, középen egy nagy asztal buzdítja a kapcsolatépítésre az embereket. Én vágynék némi szeparációra, de ez ízlés kérdése. A croissant előtt vagy után érdemes egy sétát tenni a Rózsák terén lévő Árpád-házi Szent Erzsébet-plébániatemplomhoz.

Amiért érdemes ide ellátogatni: a pisztáciás croissant

Freyja – The Croissant Story, Budapest, Szövetség u. 10-12., 1074

IRAN cukrászda

iran-cukraszda-sutemenyek.jpgPicike kis hely a Nagydiófa utcában. Leülni nem lehet, a fal mentén egy keskeny pultnál van lehetőség helyben fogyasztásra, de jobban járunk, ha egy kis sétával keresünk valahol egy padot, vagy hazavisszük a szerzeményünket. A kínálat széles, de leginkább az extra-édesszájúaknak kedvez. Több süteményt kóstoltam, de nagy izgalmakat nem éltem át. Illetve igen, amikor az egyik sütemény tetején lévő meggyben ráharaptam egy magra. Szóval számomra túl nagy ízélményt nem nyújtottak, egyedül a kardamomos, diós-pisztáciás töltelékű baklava jellegű süti ízét éreztem igazán ütősnek. De hozzá kell tenni, én a csokis desszertek rajongója vagyok, és ez nem az a műfaj. A sáfrányos krémes viszont finom, ropogós a tésztája, gyakorlatilag egy iráni mille feuille.

A hátsó szobában a süteményeket készítő úr, és a pult mögött serénykedő eladó sem beszél magyarul, csak angolul, de ezt széles mosollyal és segítőkészséggel kompenzálják.

Amiért érdemes ide ellátogatni: A nálunk ritkán tapasztalt kedvesség és lelkesedés, és a sáfrányos krémes.

IRAN cukrászda, Budapest, Nagydiófa utca 30-32., 1073

Töltő

tolto-sertes.jpg

tolto-vaddiszno.jpgNagyon extra ízű kolbászos gourmet hotdogok a Wesselényi utcában. Nem is gondolnánk, milyen ízrobbanás vár ránk, ha csak minden előzetes tájékozódás nélkül lépünk be a kis büfébe. Megtévesztőbb már nem is lehetne a hely, bár azért az tény, hogy nem csak az ízek, de a design is kigondolt. És nem csak a design, az online jelenlét is az! Weblap, Facebook, Insta, mindenhol ott vannak, igazán dicséretes a kommunikáció. Hírlevél feliratkozáskor ajándék thai bazsalikomos limonádét, és még egy választható szószt adnak. Ne hagyjátok ki! A neten megosztott képek nem valami food stylist órákig pimpelt alkotásáról készültek, a valóságban is ilyen gyönyörűen megkomponált szendvicseket kapunk. Mi próbáltuk a sertéskolbászosat és a vaddisznósat. Az előbbi nekem jobban bejött, az amúgy is összetett ízvilágát még különlegesebbé tette a pluszba kért vörös curry-s ketchup. A limonádét is ajánlom kipróbálásra! Jó ötlet lenne még valami halas, vagy rákos kolbászos szendvics, illene az amúgy mindenben fellelhető ázsiai ízvilághoz.

Amiért érdemes ide ellátogatni: a kaják különleges ízvilága, és a thai bazsalikomos limonádé.

Töltő, Budapest, Wesselényi utca 31., 1077

Artizán Budapest

artizan-kremes-croffin.jpgKézműves pékség és kávézó a Hold utcában. Népszerű hely, így hétköznap ebédidőben is sokan vannak bent, de a kiszolgálás még így is gördülékeny, bár sokat kérdezősködni, vagy a választáson elmélkedni nem nagyon lehet. Széles választék, adalékanyagoktól mentes kenyerek, cukrász- és péksütemények kaphatók, illetve néhány étel ebédre. A kenyereiket még nem, süteményt és péksüteményt viszont már többet is próbáltam náluk. A vaníliás krémmel és bazsalikomos eperlekvárral töltött croffin igazi ízorgia, de a kardamomos tekercs is megér egy próbát. Ők sem aprózzák el az online jelenlétet, minden felületen elérhetőek. A kávézó kellemes, csak a nagy forgalom miatt a bejárattól távolabb kell helyet foglalni, vagy inkább elvitelre kérni.

Amiért érdemes ide ellátogatni: gyakorlatilag bármi a kínálatból, de a croffin különösen.

Artizán, Budapest, Hold utca 3.,1054

Lisboa

lisboa-sutik.jpgLisszabon már régóta az utazási-bakancslistámon szerepel, de eddig még különböző okok miatt nem sikerült eljutnom oda. De legalább addig is, míg én nem jutok el Portugáliába, egy kis szelet Portugáliát Budapesten is felfedezhetek magamnak, a Lisboa pékség és cukrászdában. A Gozsdu udvar egy kis kiugró csücskében próbálhatjuk ki a portugálok kedvenc desszertjeit, péksüteményeit. Több mindent próbáltam, a kötelező pastel de nata-t, ami egy csodálatos vaníliakrémes kosárka (langyosan az igazi!), a pisztáciás croissant-t, ami a Freyja pisztácia-mámoros croissant-ja után nem igazán tudott elkápráztatni (más jellegű az egész, a tészta inkább kelt tészta jellegű, a töltelék pudingos), és egy leveles tésztás vanília krémes süteményt, ami kifejezetten nem ízlett, lehet frissebb állapotában jobb lett volna. A kávéjuk finom, a kiszolgálás nem túlzóan, de kedves. Furcsa mód rövid időn belül ez volt a második hely, ahol angolul kellett lebonyolítanom a rendelést. Ami nekem nem gond, és biztos a környéken járó külföldieknek sem, mégis furcsa, hogy Budapesten angolul kell tudnod, ha betérsz a helyre és rendelni akarsz. Viszont pozitívum is van benne, hiszen így nagyobb az esély, hogy igazi autentikus ízekkel találkozol. (Az igazsághoz hozzátartozik, hogy itt volt magyar eladó is a pultban.) A beltér kellemes, a nagy ablakoknak köszönhetően világos, a zene nagyon jó hangulatot ad a helynek. 

Lisboa Pastry, Budapest, Holló utca 12., 1070

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrona.blog.hu/api/trackback/id/tr514661439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása