Gasztrona - kulináris kalandozások

Gasztrona - kulináris kalandozások

Nyúlcomb vadasan, sütőzacskóban

2019. február 26. - gasztrona

nyulcomb-vadasan.jpg

Szerencsére nem csak az idő előtt kipakolt húsvéti csokinyuszi formájában lehet a nyúllal találkozni az üzletekben, de elvétve előfordul a hűtőpultban is, szépen megtisztítva, feldarabolva, főzésre készen.

Aki a csoki helyett/előtt egy finom húsos főétel formájában szeretné tehát a nyulat elfogyasztani, annak ajánlom az alábbi receptet.

A nyúlhússal kapcsolatban azt lehet olvasni, hogy egészséges, sovány, mégis keveset fogyasztunk belőle. Ennek oka lehet, hogy egyrészt nem túlságosan könnyen fellelhető, másrészt ára az állagában, ízében némileg hasonló csirkemell árának duplája. Mindenesetre ha ráakadunk, a változatosság kedvéért érdemes néha áldozni rá.

Mivel az alábbi étel elkészítéséhez sütőzacskót használok, így kevesebb edényt kell mosogatni, nem kell mellette állni, míg elkészül, és zsiradékot is keveset tartalmaz.

Az étel elkészítéséhez két talán nem annyira ismert összetevőt használok, amik viszont nyugodtan helyettesíthetők, vagy akár el is hagyhatók.

Az egyik az "Old Bay Seasoning", ami egy amerikai fűszerkeverék, és az eredetije itthon nagyon nehezen beszerezhető. Nekem Amerikából hoztak ismerőseim pár dobozzal, így jutottam hozzá. Eredetileg rákokhoz, tengeri herkentyűkhöz alkották meg, de csirkéhez, és gyakorlatilag minden egyébhez is ajánlják. A gyártó McCormick cég honlapján, az OLD BAY Seasoning oldalán is erre utal a szlogen: 

Két dolog van, amit az OLD BAY Seasoning-ről tudnod kell: 1) Nagyszerű a tengeri kajákhoz 2) Nagyszerű minden mással.

Multifunkcionalitásának az lehet a titka, hogy annak ellenére, hogy összetett íze van, mégis a zeller íz dominál benne. Így a receptben zellersóval lehet helyettesíteni, az eredetire hajazó verzió beszerezhető itthon is, vagy el is hagyható. De ha esetleg mégis hozzájutunk, javaslom paradicsomlevesben is kipróbálni, remek ízt ad neki.

Másik, szerintem nem minden háztartásban megtalálható fűszer, amit használtam a főzés során, az a kurkuma. Leggyakrabban az indiai ételekben találkozhatunk vele, a curry-k gyakori összetevője. De a mustárok sárga színének fokozására is használják. Én is leginkább a színe miatt tettem a mártásba. Sem beszerezni nem nehéz, és az ára sem magas.

És ennyi bevezető után következzen a recept.

Hozzávalók (2 főre):

2 darab csontos nyúlcomb (450 gramm)

Fél zacskó Eisberg reszelt répa (természetesen akinek nincs otthon épp egy zacskó ilyen reszelt répája, és nem is akarja megúszni a hámozást-reszelést, nyugodtan használhat saját reszelésű répát, egy közepeset)

Három szál szárzeller apróra vágva

Fél teáskanál vad fűszerkeverék

Fél teáskanál McCormick Old Bay Seasoning

1-2 dl habtejszín (természetesen cukrozatlan)

1 dl tejföl

1 evőkanál mustár

1 evőkanál napraforgó olaj

1 csapott kávéskanál kurkuma

1 púpozott teáskanál barnacukor

2 babérlevél

1 gerezd fokhagyma

Negyed citrom vagy lime leve

Só, bors ízlés szerint

A megmosott nyúlcombokat egy nagyobb sütőzacskóban egy tepsibe teszem. Rászórom a reszelt répát, az apróra felkockázott szárzellert, a felszeletelt fokhagymát, rádobom a babérlevelet. A tejszínt, tejfölt, mustárt, olajat és a fűszereket, cukrot, citromlevet összekeverem, a keveréket a sütőzacskóban lévő húsra öntöm. A sütőzacskót vagy a hozzá adott lezáróval, vagy a felső részéről levágott szalaggal bezárom, és néhány helyen ollóval, vagy fogpiszkálóval kilyuggatom. A 180 fokra előmelegített sütőbe teszem légkeverésre, és 55-60 percig főzöm-párolom. Közben néha megmozgatom a zacskót, hogy mindenhol érje a szaft.

Amikor lejárt az ideje, a zacskó tetejét levágom, a combokat a répaszálaktól megtisztítom, és kevés olaj és vaj keverékén körbepirítom. A babért kiveszem, és a megpárolódott répa-zeller keveréket egy robotgépben simára turmixolom. Én az egyik adaghoz köretként készített spagetti főzővizével hígítottam a kívánt állagúra, de alaplével is jó, vagy akár a sima víz is megteszi. Az ízeket még utólag be lehet állítani. Vajban pirított zsemlegombóc, vagy spagetti is tökéletes körete.

nyulcomb-vadasan-2.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrona.blog.hu/api/trackback/id/tr1014655047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása