Gasztrona - kulináris kalandozások

Gasztrona - kulináris kalandozások

Isteni túrófánk vérnarancsos sárgabaracklekvárral

2019. február 12. - gasztrona

Ezen a télen sajnos valamiért nagyon kevés helyen fellelhető a vérnarancs, pedig különleges, kicsit erdei gyümölcsös, zamatos íze van, és különösen lédús. Ha viszont ráakadunk, érdemes kipróbálni az alábbi receptet. A vérnarancs a pihekönnyű fánkokat, és a felturbózott sárgabaracklekvárt is egy másik dimenzióba emeli.

turofank.jpg

A túrófánk elkészítése:

250 gramm krémes túró

2 db M-es tojás

50 gramm barna cukor

egy fél vanília rúd kikapart magja vagy egy teáskanál vaníliás cukor

150 gramm finomliszt

fél csomag sütőpor

1 vérnarancs reszelt héja, és egy fél vérnarancs leve

Először összekeverem a túrót, a cukrot, a tojást, belereszelem a narancshéjat, belefacsarom az egyik felének a levét, és beleteszem a masszába a vaníliát is. Ezután belekeverem a lisztet és a sütőport.

Egy mélyebb serpenyőben olajat hevítek, és két teáskanál segítségével beleszaggatom a fánktésztát. Alacsony hőfokon/kis lángon sütöm. Amikor az egyik oldala kész, megfordítom. Figyelni kell rá, mert hamar sül! Amikor elkészültek a fánkok, papírtörlőre szedem őket. Mint a churros, fahéjas cukorba forgatva is finom egy kávéval, vagy forró csoki mellé magában is. Én most egy vérnarancsos sárgabaracklekvárt készítettem mellé, ami igazán egyedivé tette.

blood_orange.jpgA vérnarancsos sárgabaracklekvár elkészítése:

4-5 evőkanál sárgabaracklekvár

1-2 evőkanál narancslikőr (nálam házi)

fél vérnarancs kifacsart leve (a hártyák ne kerüljenek bele, attól megkeseredhet a lekvárunk)

fél lime kifacsart leve

A hozzávalókat összekeverem, és a fánkokkal tálalom.

További extraként még apróra vágott kandírozott narancshéjat is keverhetünk hozzá.

Természetesen el lehet készíteni vérnarancs helyett sima naranccsal is, de az íze így igazán különleges.

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrona.blog.hu/api/trackback/id/tr7914620244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása