Ezen a télen sajnos valamiért nagyon kevés helyen fellelhető a vérnarancs, pedig különleges, kicsit erdei gyümölcsös, zamatos íze van, és különösen lédús. Ha viszont ráakadunk, érdemes kipróbálni az alábbi receptet. A vérnarancs a pihekönnyű fánkokat, és a felturbózott sárgabaracklekvárt is egy másik dimenzióba emeli.
A túrófánk elkészítése:
250 gramm krémes túró
2 db M-es tojás
50 gramm barna cukor
egy fél vanília rúd kikapart magja vagy egy teáskanál vaníliás cukor
150 gramm finomliszt
fél csomag sütőpor
1 vérnarancs reszelt héja, és egy fél vérnarancs leve
Először összekeverem a túrót, a cukrot, a tojást, belereszelem a narancshéjat, belefacsarom az egyik felének a levét, és beleteszem a masszába a vaníliát is. Ezután belekeverem a lisztet és a sütőport.
Egy mélyebb serpenyőben olajat hevítek, és két teáskanál segítségével beleszaggatom a fánktésztát. Alacsony hőfokon/kis lángon sütöm. Amikor az egyik oldala kész, megfordítom. Figyelni kell rá, mert hamar sül! Amikor elkészültek a fánkok, papírtörlőre szedem őket. Mint a churros, fahéjas cukorba forgatva is finom egy kávéval, vagy forró csoki mellé magában is. Én most egy vérnarancsos sárgabaracklekvárt készítettem mellé, ami igazán egyedivé tette.
A vérnarancsos sárgabaracklekvár elkészítése:
4-5 evőkanál sárgabaracklekvár
1-2 evőkanál narancslikőr (nálam házi)
fél vérnarancs kifacsart leve (a hártyák ne kerüljenek bele, attól megkeseredhet a lekvárunk)
fél lime kifacsart leve
A hozzávalókat összekeverem, és a fánkokkal tálalom.
További extraként még apróra vágott kandírozott narancshéjat is keverhetünk hozzá.
Természetesen el lehet készíteni vérnarancs helyett sima naranccsal is, de az íze így igazán különleges.