Az Index tavaly szeptemberi "Fald fel a magyar Chinatownt!" című cikke alapján néhány ismerőssel elkezdtük feltérképezni, hogy milyen kulináris meglepetésekkel szolgálhatnak számunkra a budapesti Monori Center környékére települt kínai büfék és éttermek. Abban a cikkben bőven van információ a környékről, és még egy nagyon hasznos térképet is készítettek a helyek közti könnyebb kiigazodás érdekében. Én most az általam eddig kipróbált helyekről, és ételekről osztom meg személyes tapasztalataimat.

Mondhatom, hogy az összes eddig kipróbált helyre betérve kisebb-nagyobb mértékben azt éreztem, hogy kívülállók, mondhatni betolakodók vagyunk. Furcsa egy helyzet, hiszen Budapesten, Magyarországon járunk, mégis mintha egy másik országban lennénk. És a kínai negyed büféiben és éttermeiben azokon a hétköznap estéken, amikor mi ellátogattunk oda, nem túl sok vendég volt, és akik voltak, azok is kínaiak. De reményeim szerint ez azt jelzi, hogy ezek valóban autentikus ételeket kínálnak.
Első felvonás: egy menő asztali grillezős hely, és találkozás a duriánnal

Úgy éreztem, kicsit zavart okozott az érkezésünk az akkor még üres helyen, de végül egy kedves kínai lány angolul segített az ételek kiválasztásában, és elmondta, hogy zajlik a fogyasztás. Az étteremben az asztalokba beépített faszenes grillek vannak, amik fölött egy biciklilánc szerű rendszer forgatja a nyársakat. Minden grill fölött elszívó van, így semmi füst nem volt (persze ehhez be kell kapcsolni az elszívót, amit mi nem tudtunk, de szerencsére ezt a személyzet gyorsan korrigálta). Az asztali grillezésen kívül hotpot kipróbálására is van lehetőség, az nekünk most kimaradt, de egyszer még visszatérünk, hogy azt is megnézzük.

A grillezés után úgy határoztunk, hogy még egy desszertnek simán van hely, és egyébként is jó lenne még kipróbálni valamit, így a Wan Hao Étterem és Karaoke bárt vettük célba. Az étterem inkább az elegáns vonalat képviseli, és elég kihalt volt aznap este. Három desszertet próbáltunk ki: a pastel de nata portugál sütemény rokonát; a krémes kosárkát, egy kókuszos rizsgombócot, és az este legnagyobb tévedését, a duriános töltelékű leveles tésztát. Na azt ajánlom, ez utóbbit soha ne próbáld ki! Lábszag, romlott hús és rothadó banán íze van. És még drága is.

A kiruccanásunk végén még belevetettük magunkat a Dunapanda szupermarket végtelen kínálatába, és beszereztünk néhány érdekességet. Aki érdeklődik az ázsiai konyha iránt, és szeretne elkészíteni egy olyan ételt, amihez valami különlegesebb hozzávaló szükséges, az itt minden bizonnyal megtalálja, amit keres. Számtalan fűszer, zöldségek, különleges halak és egyéb tengeri herkentyűk, előhűtött és fagyasztott alapanyagok és készételek és még megannyi más szerepel a kínálatban.
Második felvonás: a veszélyes batyu, és a kissé megfáradt pekingi kacsa
A második látogatásunkkor javaslatomra először a Dabao Jaozi büfét vettük célba, hogy előételnek megkóstoljuk a náluk kapható húsos-rákos batyut. A hely egy tipikus kínai büfé, azzal a különbséggel, hogy itt nincsen üvegvitrin, mögötte felsorakoztatott gong bao csirke, tojásos rizs, meg csípős káposzta saláta. Itt egy rövid, tömör étlap van, ami rögtön a kétféle batyuval kezdődik, pont azzal, amiért jöttünk.
Amikor megérkeztünk, néhány összetolt asztalon tányérokon friss ételek gőzölögtek, de a büfében sehol egy teremtett lélek. Egy hátsó szobában azonban három kínai hölgy serénykedett.



Sajnos maga a kacsa nagy csalódás volt, a hús teljesen kiszáradt, a bőre fáradtan plöttyedt volt. Remélem, nem ilyen az eredeti, mert akkor nagyon furcsállnám, hogy világszerte ismert kaja lett belőle. A számlánk végösszege tizenkétezer forint volt, és sok sem volt, amit ettünk, és igazán jó sem. Az asztalokon van egy gombokkal ellátott műanyag tábla, amivel a pincért hívhatjuk az asztalunkhoz, és az egyik gombbal azt is jelezhetjük, ha a számlát kérjük. Nagyon praktikus és kényelmes a vendégeknek és a személyzetnek egyaránt.
Ezt az estét is a Dunapandában fejeztük be. Szerencsére tízig nyitva van, így még azoknak is belefér vacsoraidő után, akik hajlamosak akár egy órát is elnézelődni egy ilyen nagy, sok érdekességet felvonultató üzletben.
Az Index fent linkelt cikke, és az eddigi látogatások újabb és újabb helyek kipróbálására sarkallnak, így elképzelhető, hogy a poszt még a későbbiekben új tapasztalatok leírásával is bővülni fog.
Annak, aki még szívesen olvasgatna a környékről, és az ott található büfékről, annak ajánlom a HVG cikkét a kőbányai kínai streetfood-piacról.