Gasztrona - kulináris kalandozások

Friss, tavaszias rizottó halak vagy szárnyasok mellé

2019. április 14. - gasztrona

Az egyszerű rizottót articsókával, pirított gombával és pikáns fűszerezéssel dobtam fel, így vált belőle igazán különleges ízvilágú köret, melyet én füstölt sonkába csavart sárgaúszójú tonhal steakkel tálaltam, de önmagában is remekül megállja a helyét.

Tovább

Lakomatív étterem - teljesen vakvágányon

lakomativ-portal.jpg

Pár vasútbarát kollégával egy újabb kulináris kaland reményében látogattam el a Keleti pályaudvarnál néhány hete nyílt Lakomatív étterembe. Az étterem különlegessége az, hogy az italokat vasútmodellek szállítják az asztalhoz, illetve a dekorációt makettek és diorámák képezik. A készítésükről, paramétereikről egy kicsit bővebben a Vonatmagazin blogon lehet olvasni.

Tovább

DiningCity Étterem Hét: Up&Down kritika

Évek óta egyik kedvenc programom a DiningCity által szervezett Étterem Hét idején más és más éttermek kipróbálása. Ha még nem hallottatok róla: ez egy olyan gasztrorendezvény, aminek a keretein belül egy hétig számos, az akcióban részt vevő étterem kínál fix áron (idén ebből három kategória van: 3.900 ft, 4.900 ft, és 5.900 ft) három fogásos menüt. Általában két-három előétel és desszert, és három-négy főétel szerepel a kínálatban, amikből mi magunk válogathatjuk össze a nekünk tetsző hármat. A tavaszi étterem héten három helyet próbáltam ki, amiket egy sorozatban be is mutatok. Akár az őszi étterem héten, akár csak úgy, érdemes kipróbálni őket.

Tovább

Baconös Hasselback burgonya fűszeres tejfölös túróval

A hűvös estéken régen a családdal sokszor csináltunk tejfölös túrót héjában főtt krumplival és sült szalonnával. Ez egy nagyon ízletes, laktató, és egyszerűen elkészíthető fogás. Most egy kicsit különlegesebb formáját készítettem el, amihez azért szintén nem kell nagy főzőtudomány, sem különleges alapanyagok, mégis lehet vele villantani.

Tovább

Nyúlcomb vadasan, sütőzacskóban

nyulcomb-vadasan.jpg

Szerencsére nem csak az idő előtt kipakolt húsvéti csokinyuszi formájában lehet a nyúllal találkozni az üzletekben, de elvétve előfordul a hűtőpultban is, szépen megtisztítva, feldarabolva, főzésre készen.

Aki a csoki helyett/előtt egy finom húsos főétel formájában szeretné tehát a nyulat elfogyasztani, annak ajánlom az alábbi receptet.

Tovább

It's cool to be nice! - BB'z Bar&Grill

A Király utca már az 1800-as években sok mulatónak, sőt mi több, kuplerájoknak is helyet adott. A korabeli leírásokhoz képest ma még egész konszolidáltak az errefelé zajló mulatságok. Az 1855-ben a Király utca 15-ben megnyitott Kék Macska dalcsarnok is elég rossz hírű volt, számos botránnyal. De a napjainkban ezen a helyen lévő BB'z Bar&Grillről ilyeneket nem lehet hallani.

Tovább

Isteni túrófánk vérnarancsos sárgabaracklekvárral

Ezen a télen sajnos valamiért nagyon kevés helyen fellelhető a vérnarancs, pedig különleges, kicsit erdei gyümölcsös, zamatos íze van, és különösen lédús. Ha viszont ráakadunk, érdemes kipróbálni az alábbi receptet. A vérnarancs a pihekönnyű fánkokat, és a felturbózott sárgabaracklekvárt is egy másik dimenzióba emeli.

Tovább

Kulináris kalandozások a budapesti Chinatownban

Az Index tavaly szeptemberi "Fald fel a magyar Chinatownt!" című cikke alapján néhány ismerőssel elkezdtük feltérképezni, hogy milyen kulináris meglepetésekkel szolgálhatnak számunkra a budapesti Monori Center környékére települt kínai büfék és éttermek. Abban a cikkben bőven van információ a környékről, és még egy nagyon hasznos térképet is készítettek a helyek közti könnyebb kiigazodás érdekében. Én most az általam eddig kipróbált helyekről, és ételekről osztom meg személyes tapasztalataimat.

Tovább

Izgalmas falatok farsangi bulihoz, vagy akár Valentin napra

Mostanra mindenki kipihente a karácsonyi rokonlátogatás és a szilveszteri buli fáradalmait, és újra elkezdett belefásulni a még mindig kitartó latyakos, borongós téli időbe, és a munkába járásba. Így itt az ideje, hogy egy kis ünnepléssel, evéssel-ivással újra kizökkenjünk ebből a hangulatból. Ugyan a farsangi mulatságok leginkább az iskoláskorú gyerekeket érintik, de felnőtteknek is jó alkalom ez egy baráti összejövetelre, iszogatásra, az alábbi finom falatok elkészítésére. Az idei évben a farsangi időszak január 6-tól március 6-ig tart, így bőven van még időnk erre. És ha inkább csak kettesben ünnepelnénk, párunkat is meglephetjük valamelyik finomsággal, mondjuk Valentin nap alkalmából.

Tovább